TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI MEDYCZNE I ODŻYWCZE

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI MEDYCZNE I ODŻYWCZE

24 lutego, 2020 0 przez Szymon Majewski

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ZDROWE Truskawki są drinkiem z popularnych owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ZDROWE

 

Nie wyłącznie dobrze smakują, ale dodatkowo pamiętają nieoceniony wpływ na bliskie zdrowie. Niektóre z pomocy które daje jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
zmniejszają zagrożenie chorób serca,
mają działanie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają układ odpornościowy,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety efekty też potrafią stanowić wyjątkowo szkodliwe.

Substancje odżywcze i kaloryczność truskawek

Truskawki to dobre źródło witaminy C (korzystniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek spotyka się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy i witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A dodatkowo E oraz szereg składników mineralnych, w niniejszym fosfor i krzem (wzmacniają kości, pozytywnie oddziałują na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (odpowiada za odpowiednie działanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz zmienia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki mają również bromelinę (enzym, który umożliwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o działanie bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają ogromny czerwony kolor).

Truskawki toż w 90% woda, wśród której owoce mają dużo błonnika, cukrów oraz białka. Są bardzo mało kalorii – 100 g część to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we natur

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natur. Markę ta płynie z ochronnego działania owoców na kształt krążenia. Truskawki aktywizują białka, zapobiegające nie tylko przed chorobami układu krążenia, ale także zmianami poziomu cukru we natury.

2. Chronią przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, jaki zawiera działanie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia układ odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a też powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że pewne jedzenie truskawek obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na określonym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa więcej na wzrost liczby antyoksydantów we natur, tym jedynym wzmacnia układ immunologiczny. Elementy te minimalizują ryzyko miażdżycy, zawału również zagranicznych chorób układu krążenia, zabezpieczają przed wadami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie oddziałują na pracowanie i pracę nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Mają właściwości odkażające i bakteriobójcze co czyni, że oczyszczają nasz system z toksycznych związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i reguluje procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z resztek pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i wzmacniając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują swoją skórę

Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zima kojarzony jest w kosmetyce do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, ale te trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki nowemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają zatrzymywaniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają dobrze na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g wynosi ok. 0,7 mg ), oraz silnej miary witaminy C, ułatwia zmienianie tego pierwiastka. Dlatego oddaje się wegetarianom także osobom, jedzącym mało mięsa już po jedzeniu dużych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to istotne, ponieważ przyswajalność żelaza z wyników roślinnych wynosi zaledwie kilka procent).

9. Działają ochronnie na złe promienie UV

Naukowcy wykazali, że ekstrakt z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do jakich wykonywać może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że potrafi zatem żyć zasługą antocyjanów, które wykazują skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole piszące w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja czy choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwag i formowania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z mózgu, co stanowi mocno obowiązujące w utrzymaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO CHODZI ZWRÓCIĆ KONCENTRACJĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą powodować nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia potrafi żyć poważne. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zgromadzone w truskawkach mogą dodawać się do powstania reakcji alergicznych i zajmować bóle głowy. Ważne jest, by przyciągać uwagę na pochodzenie owoców, przekonuje się także jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą wpływać uczulenia.

Niektórzy mogą tworzyć alergię na truskawki: objawami przeważnie jest pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej biegunka. Nie wystawia się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na ogromną ich ilość w produktach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą prowadzić duszności, napady kaszlu, opuchlizna osób i kończyn. Drobne pestki produktów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie oddaje się ich życia postaciom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo dostępne a dużo przystępne w polskim regionu, sezon otwiera się pod koniec maja i stoi przez cały czerwiec. Można się nimi zajadać bez końca, albo użyć w kuchni na niezliczone sposoby do deserów, wypieków, koktajli, soków czy materiałów do swej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa